Paz. Eyl 24th, 2023

FAKİR BAYKURT ONUR ÖDÜLÜ ABDULLAH ÖZKUCUR VE MESUT GÜLMEZ’E VERİLDİ

6 min read

FAKİR BAYKURT ONUR ÖDÜLÜ ABDULLAH ÖZKUCUR VE MESUT GÜLMEZ’E VERİLDİ

Öğretmen örgütçülüğünün efsanevi lideri, Türkiye Öğretmenler Sendikası (TÖS) Genel Başkanı, köy edebiyatının temsilcisi Fakir Baykurt adına düzenlediğimiz onur ödülünü bu yıl ödülünü Prof. Dr. Mesut Gülmez ve Abdullah Özkucur aldı.

Ankara Alba Hotel’de gerçekleştirilen ödül töreni, saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başladı. Genel Sekreterimiz Ebru Sungar’ın sunuculuğunu yaptığı törende, Özkucur ve Gülmez’in hayat hikayeleri anlatıldı.

Açılış konuşmasını yapan Genel Başkanımız Orhan Yıldırım, sözlerine “Mücadeleleriyle bugünü nasıl örmemiz gerektiğini, sorunlar büyüdüğünde ne yapmamız gerektiğini, insanları nasıl bir araya getirmemiz gerektiğini ve bir araya getirdiğimiz insanlarla nasıl güzel şeyler üretebileceğimizi, geçmişte yaşayarak deneyimleyen bunun için ciddi fedakarlıklarda bulunan siz değerli insanlarla burada bir arada bulunmak bizler için onurdur” diyerek başladı.

Yıldırım, TÖS’ün mirasını, değerini kendine ilke edinen Eğitim-İş’in, TÖS’ün unutulmaz önderi Fakir Baykurt’u gelecek kuşaklara anlatmak için onun adına her yıl onur ödülü verdiğini belirtti ve “Türkiye gibi zor bir coğrafyada özgürlük mücadelesini halkla birlikte büyüterek veren, Fakir Baykurt, Türkiye’deki aydınlanmacı hareketin başını çekmiştir. Biz Eğitim-İş olarak bugün bu mücadeleyi sizlerden aldığımız tecrübeyle birlikte, daha ileriye götürebilmek adına and içtik. Bugün, bu değerli günde Sayın Abdullah Özkucur ve Sayın Mesut Gülmez’e bu ödülü vermekten Eğitim-İş olarak onur duyuyoruz” diye konuştu.

Abdullah Özkucur yaptığı konuşmada, Fakir Baykurt ile Isparta Gönen Köy Enstitüsü’nde birlikte yetiştiklerini söyledi ve “Fakir Baykurt benim arkadaşımdır. Fakir Baykurt, konuştuğu zaman nereyi anlatıyorsa, dinleyenleri orada yaşatır, orada gezdirirdi” dedi. Özkucur, konuşmasını Baykurt’un bir şiirini okuyarak tamamladı.

Mesut Gülmez ise törende, “Ben’siz TÖS’lü Yıllardan 2019’a, ILO İşçi Delegeliği Uğruna ‘Pirus Zaferi’ Savaşımı” başlıklı bir konuşma yaptı. “1919-2019, ILO-Türkiye İlişkilerinin Yüzyılı” adlı son kitabından,  kitabı yayınlayan ILO Türkiye Ofisi’nin “İşçi Delegesini Belirleme Sorunu Boyutuyla Türkiye Profili” başlıklı bölümü çıkardığını belirten Gülmez, şöyle konuştu:

Kitabı yayınlayan ILO Türkiye Ofisi. Ofis Direktörü, yazdığı Önsöz’de gerekçesini açıkladı…

Yıllar öncesinde yazmayı düşündüğüm ve düşlediğim, yani “Milattan öncesi” de olan, ama hep sırasını kaptıran bir Kitaptı bu! “Bir Başka Önsöz”de anlattım… Tarihi, 22 Nisan 2019’dur. Kitap ise, ancak Eylül 2019 sonlarında baskıya girdi. Bu süre içinde, birkaç harf düzeltmesi dışında dokunmadım…

Nedensiz değildi bu. “Bir Başka Önsöz”de anlatamadığım, “sıradan” olmayan bir “şey” vardı çünkü. Yalnızca Kitabı görenlerin farkına varamayabilecekleri bir “şey”: Kitabın alışılmış türden olmayan “Bir Başka Sonuç bölümünün 9. Başlığı çıkarılmadıkça basılmayacağı”, Nisan 2019 ortalarındaki toplantıda, kesin ve kararlı bir dille, “sözlü olarak” bildirildi… Bunun üzerine, “yazarın onayı olmadığının belirtilmesi ve belirtilen gerekçelerinin açıklanması koşuluyla”, Kitabın basılmasına karşı çıkmayacağımı bildirdim.

Bu dille olmasa da, bu anlama gelebilecek bir açıklama yapıldı Önsöz’de. Ama, asıl gerekçeler, açıklandığı gibi değil… Daha geniş açıklamayı, “Yüzüncü Yıl Eşiğinde Pirus Zaferi’nden ILO Zaferi’ne” başlığıyla yayınlamayı düşündüğüm Kitaba yazacağım “Bir Başka Önsöz Daha”da yapacağım…

9. Başlığın “onayım olmaksızın ve gerekçeleri açıklanarak” çıkarılabileceğini söyledikten sonra, “Bir açıklama yaparak, Kitabın yayınlandığı gün 9. Başlığı aynen yayınlayacağımı” da açıkça ekledim.

Bu nedenle de, Kitabın 22 Nisan 2019 tarihli “Basılmaya hazır metnini” ILO Türkiye Ofisi’ne sunduktan sonra, ne Bir Başka Önsöz’e ekleme yaptım, ne de çıkarılacağı için 9. Başlığa dokundum. 22 Nisan’da bıraktığım haliyle, hem de o tarihte düştüğüm bir “hata” ile aynen Ek’e koydum!

“Amacım, kendimi aklamak değil” diyerek, açıklayayım: 2018 Konferans sürecinde, erişebildiğim belgeler çerçevesinde, istişare toplantısı yapılmadığını düşündüm. Bu nedenle, Hükümetin, ITUC’un Memur-Sen’in delegeliğine yaptığı itiraz konusunda ILO Yetkileri Denetleme Komisyonu’na sunduğu “yazılı açıklama”da söz ettiği toplantıda, 2017’de yapılanla karıştırılmasından kaynaklanan bir “tarih hatası” bulunduğunu yazdım.

Bu hatanın farkına varmam hiç de kolay olmadı! Çünkü, 15 Mayıs 2018 istişare toplantısı konusunda ne konfederasyonlar, ne de Bakanlık açıklama yaptı! Ve çünkü, toplantının tutanağı da yoktu! Ayrıca, işçi delegesinin belirlenmesi sorunu üzerindeki Kitaba yönelik araştırma ve çalışmalarıma da ara vermiştim…

Sonunda, tutanaksız olsa da, toplantının yapıldığı sonucuna vardım. Ama, sonucuyla ilgili soru işaretlerini bugünlerde bile çözebilmiş değilim! Araştırma ve yazışmalarım sürüyor…

Diyeceğim şudur ki, “1919-2019, ILO-Türkiye İlişkilerinin Yüzyılı” Kitabımı görenler; diğer güncel sorunlar gibi, Yüzyıl’ın Türkiye profilinde üç Konferans döneminden beri gündemde olan bu sorunu da görmezlikten gelmediğimi, “hatası ve sevabı” ile görsün!

“Yüzüncü Yıl Eşiğinde Pirus Zaferi’nden ILO Zaferi’ne”de; “işçi delegesinin belirlenmesi sorunu”nu, tarihsel geçmişini, ama özellikle 2017, 2018 ve 2019 Konferans süreçlerini, araştırmalarıma yeniden başladığım Haziran 2019 sonrasında konfederasyonlardan edinebildiğim ve hâlâ edinmeye çaba gösterdiğim yeni bilgi ve belgelerle ayrıntılı biçimde ve eleştirel gözle inceleyip değerlendireceğim.

Görülecektir ki, 2017 ve 2018 süreçlerinde alınan ILO Anayasası’na aykırı karar ve uygulamalara yönelik eleştirilerimde yaptığım “Pirus Zaferi” nitelemesi, bu Kitabın adına boşuna eklenmiş değildir!

Konuşmaların ardından ödül törenine geçildi. Abdullah Özkucur’a ve Mesut Gülmez’e ödülünü Genel Başkanımız Orhan Yıldırım takdim etti.

Seçici Kurul Üyeleri, Ankara Üniversitesi Eğitim Bilimleri Fakültesi Güzel Sanatlar Eğitimi Bölümü Başkanı Prof. Dr. Sedat Sever, gazeteci yazar Cumhuriyet Vakfı Genel Sekreteri Işık Kansu, Köy Enstitüleri ve Çağdaş Eğitim Vakfı Başkanı Erdal Atıcı’ya da plaket sunuldu.

Ödül törenine, İlk Eğitim-İş’in Genel Başkanı Niyazi Altunya ve ilk Genel Sekreteri Erdal Çalı, Merkez Yönetim Kurulu Üyesi Feyzi Coşkun, Ankara 1 ve Ankara 3 No’lu Şube Başkanlarımız ve Yönetim Kurulları, sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri ve çok sayıda davetli katıldı.

Mesut Gülmez’in kitabından çıkarılan bölüm için tıklayınız

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir