Sal. Nis 16th, 2024

BÜYÜK ÖĞRETMEN BOYKOTU, MÜCADELEMİZE IŞIK TUTMAKTADIR

3 min read

BÜYÜK ÖĞRETMEN BOYKOTU, MÜCADELEMİZE IŞIK TUTMAKTADIR

Bugün çağdaş, adil, parasız bir eğitim için; mesleki hakları için mücadele eden öğretmenlerin göğsünde nişan olan bir tarihin yıldönümüdür. Bugün, Türkiye Öğretmenler Sendikası’nın (TÖS) örgütlediği Büyük Öğretmen Boykotu’nun 50. yıldönümüdür.

50 yıl önce bugün, öğretmenlerin tek yumruk olarak sürdüreceği 4 günlük direnişin çıkış noktasını en iyi anlatan cümleleri, yine o dönemde TÖS Genel Başkanı olan Fakirt Baykurt sarfetmiştir:

“Türkiye eğitiminin ve öğretmenlerinin içinde bulunduğu bunalım dayanılmaz bir dereceye gelmiştir. Yabancı etkiler altında, sırtı halka dönük, eşitlikten uzak, tüketici, kalitesiz bir eğitim yıllardır, çocuklarımızı, halkımızı ve öğretmenlerimizi bıktırmıştır…”

Büyük Boykot’un bugün de üstüne düşünülmesi gereken çok önemli iki noktası vardır:

– Resmi rakamlara göre 1969’da görev yapan toplam 165 bin öğretmen bulunmaktadır. İktidarın tüm baskılarına, tehditlerine rağmen 109 bin öğretmen -yani öğretmenlerin yüzde 70’i- boykota katılmıştır. Öğretmenler açısından bu kitlesel eylemin oranına ne yazık ki bir daha hiç ulaşılamamıştır. Ancak Büyük Boykot, doğru bir mücadele hattında, toplumun aydınlık yüzü olan öğretmenlerin nasıl tek yumruk olabileceğini bize öğretmiştir.

– Diğer bir önemli husus ise; mücadeleyi ören örgütün özgül ağırlığının kıymetidir. O tarihte TÖS’ün üye sayısı 70-80 bin bandındadır. Bu da TÖS üyesi olmadığı halde, 40 bin öğretmenin onun çağrısıyla Büyük Boykot’a katıldığını göstermektedir. İşte bu rakamlar; emek, hakikat, vatan, gelecek söz konusu olduğunda sarı sendikaların esamesinin dahi okunmayacağını, tüm bu değerler için mücadele eden sendikaların pusula olacağının tarihsel ispatıdır.

Sonrasında, TÖS Başkanı Fakir Baykurt’un aktardığı verilere göre, eyleme katıldıkları için 50.300 öğretmen hakkında kovuşturmaya gidilmiştir. Bunların 19.250’si takipsizlikle sonuçlanmış, 2.118 öğretmen ise açığa alınmıştır. 45.520 öğretmene maaş kesimi cezası, 3.900 öğretmene kıdem indirimi cezası verilmiştir. 590 öğretmen bir başka ile sürgün edilmiştir. 6.600 öğretmen ise il içinde bir başka yere atanmıştır. 400 müdür görevden alınmıştır. 1200 öğretmene derece indirme cezası verilmiştir. 11 kişi ihraç edilmiştir. Ve öğretmenlerine sahip çıkan TÖS kapatılmış, yöneticileri hakkında açılan davalar yıllarca sürmüştür.

Ancak bu ağır fatura, öğretmenlerin direngenliğini kıramamıştır. Büyük Boykot’a omuz veren her bir eğitimci, bugün çoğu aramızda olmasa da o günlerden bize bir şeyler fısıldamaktadır. Onlar bize göstermiştir ki öğretmen, nereye çekilirse oraya giden değil yol gösterendir. Öğretmen, kendi konforu için susan değil, her yurttaşın konfor sahibi olacağı bir ülkeyi yaratmak için mimarlık edendir. “ÖĞRETMEN BOYUN EĞMEZ, ÖĞRETMEN DERS VERİR!”

Eğitimin daha da piyasacılaştırıldığı, gericileştirildiği, adaletsizleştirildiği, öğretmenlerin mesleki haklarının daha da kırpıldığı, açlık ve işsizlikle, keyfi cezalandırma yöntemleriyle sınandığı bu günlerden sımsıkı sarılarak kurtulacağımız hakikat işte budur!

Bu hakikatin peşine düşmek için kurulmuş ve kurulduğu günden beri bu uğurda mücadele etmiş Eğitim-İş olarak, Büyük Öğretmen Boykotu’nun üzerimize yüklediği sorumluluğu biliyoruz. O boykot ki, ona omuz verenler öğretmenlerin öğretmenleridir, her birini mücadelemizin azmiyle, saygıyla selamlıyoruz.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir